Onze dienstverlening is erop gericht om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen en te houden. De weg naar werk bestaat uit verschillende stappen die wij zichtbaar maken op de participatieladder (afstand tot de arbeidsmarkt). Op basis van de gesprekken die we met deze mensen voeren, bepalen we welke dienstverlening voor hen het meest passend is. Met Wajongers onderhouden we ook contact nadat zij geplaatst zijn bij een werkgever. Op deze manier proberen we uitval te voorkomen en daar waar dat aan de orde is spannen we ons in om tijdelijke dienstverbanden te verlengen.
Doorontwikkeling dienstverlening
We intensiveren onze dienstverlening aan mensen met een arbeidsbeperking en investeren daarbij in het vakmanschap van onze professionals. In 2021 zijn we gestart met het Kader methodisch re‑integreren en een vernieuwd werkplan. Het kader biedt arbeidsdeskundigen en adviseurs werk een handvat om op methodische wijze uitkeringsgerechtigden in beeld te brengen en passende dienstverlening in te zetten. De afspraken worden opgenomen in het vernieuwde werkplan, dat beter aansluit bij de beleving van uitkeringsgerechtigden.
Afgelopen jaar hebben we de eerste stappen gezet om re‑integratieondersteuning ook mogelijk te maken voor mensen met een WIA/IVA- of Wajong‑uitkering van wie bij de sociaal‑medische beoordeling is vastgesteld dat ze duurzaam geen arbeidsvermogen hebben, maar die wel willen werken. Op dit moment ontbreekt het UWV aan wettelijke mogelijkheden om deze groep re‑integratiedienstverlening te bieden. Eind 2021 heeft de toenmalige staatssecretaris laten weten dat hij tijdelijk zal gedogen dat UWV re‑integratiedienstverlening biedt aan deze mensen. In januari 2022 is een wetgevingstraject opgestart om het totale re‑integratiedienstverleningspakket voor deze doelgroep beschikbaar te maken.
Effectevaluatie WGA
In 2019 zijn wij gestart met onderzoek naar de effectiviteit van onze re‑integratiedienstverlening voor de WGA‑doelgroep. Hierbij worden de effecten onderzocht bij WGA‑gerechtigden die reguliere dienstverlening, extra dienstverlening of dienstverlening op verzoek krijgen. We willen hiermee ook de behoefte aan persoonlijke ondersteuning vaststellen en welke diensten aan activering bijdragen. De uitkomsten zullen we benutten om onze dienstverlening meer op maat aan te bieden, passend bij de omstandigheden van de uitkeringsgerechtigde. Het is een groot onderzoek onder alle ruim 18.000 WGA‑gerechtigden die zijn ingestroomd in de periode van oktober 2019 tot en met april 2021. Zij worden gedurende drie jaar gevolgd, wat betekent dat het onderzoek in het voorjaar van 2024 wordt afgerond. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2022 verwachten we de resultaten van een onderzoek naar het perspectief van de uitkeringsgerechtigde in het re‑integratieproces. De uitkomsten worden meegenomen in de effectiviteitsonderzoeken naar de WIA- en Wajong‑dienstverlening.
Overgang naar Wajong_2010
Omdat met de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging Wajong per 1 januari 2021 de mogelijkheid zou vervallen om de overstap naar de Wajong_2010 te maken, heeft UWV werkende Wajongers die een uitkering volgens de oude Wajong ontvingen eind 2020 actief benaderd. Overstappen kan voor deze groep in veel gevallen een financieel voordeel opleveren. Er hebben zich 6.309 Wajongers gemeld met interesse in deze overstap. Tijdens overstapgesprekken hebben we de Wajongers erop gewezen dat ze zich goed moesten laten informeren over de gevolgen die een overstap zou hebben voor hun totale inkomen (inclusief bijvoorbeeld toeslagen). We zijn coulant geweest voor Wajongers die zich na de aanvraagtermijn nog hebben aangemeld voor een overstap. Verzoeken die tot 1 november 2021 zijn binnengekomen, hebben we nog afgehandeld. In totaal hebben ruim 3.100 Wajongers er tot nu toe voor gekozen om over te stappen.
Minder werkhervattingen
Het aantal werkhervattingen van mensen met een arbeidsbeperking was in 2021, net als in 2020, aanzienlijk lager dan in de periode vóór de coronacrisis. In 2021 hebben ruim 10.600 mensen met een arbeidsbeperking het werk hervat, waaronder 3.000 mensen met een WIA‑uitkering en bijna 7.100 Wajongers.