Het ICT‑landschap is essentieel voor onze dienstverlening. In de eerste acht maanden van 2022 hebben we, in lijn met voorgaande jaren, gewerkt aan de noodzakelijke vereenvoudiging en vernieuwing om ook in de toekomst goede, betrouwbare en moderne dienstverlening waarin de mens centraal staat te kunnen blijven bieden. Zo scheppen we meer wendbaarheid en meer ruimte voor personalisatie en maatwerk. Tegelijkertijd realiseren we ons dat de maatschappelijke urgentie om de dienstverlening te verbeteren verdere versnelling vereist. Geleidelijke aanpassing van oude processen en systemen vertraagt te veel. We willen daarom sterker inzetten op innovatie.
De capaciteit die we hebben voor het realiseren van veranderingen is schaars en innovatie zal eraan moeten bijdragen dat we met dezelfde middelen meer kunnen realiseren, in een sneller tempo. Daarnaast willen we de ondersteuning van onze medewerkers verbeteren en moeten we rekening houden met de omvangrijke opgave van wet- en regelgeving, zowel van onze eigen opdrachtgever – het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) – als van andere opdrachtgevende ministeries en de Europese Unie (EU).
Blijvende aandacht voor informatiebeveiliging en privacy
We verwachten dat uiterlijk per 2026 al onze processen en systemen geheel aan de BIO voldoen (zie ook deel 1 van dit achtmaandenverslag, paragraaf ICT en informatiebeveiliging en privacy, onder het kopje Informatiebeveiliging en privacy). Intussen nemen we gerichte beheersmaatregelen om informatiebeveiligings- en privacybeschermingsrisico’s te verkleinen.
Verminderen risico’s Sonar
Het systeem Sonar bevat gegevens van veel werkzoekenden en voldeed niet aan de eisen die de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt. Omdat Sonar ook functioneel en technisch verouderd is, zal het vernieuwingsprogramma WORKit dit systeem op langere termijn, niet eerder dan in 2025, vervangen en uitfaseren. Tot die tijd nemen we waar mogelijk maatregelen. Inmiddels zijn gegevens waarvan de bewaartermijn is verlopen uit Sonar verwijderd, is er verbeterde logging en monitoring, worden er sterkere wachtwoorden afgedwongen en is er een ambassadeursnetwerk opgericht dat UWV‑medewerkers wijst op het belang van privacy. De uitvoering van de middellangetermijnmaatregelen in het kader van het project Sonar IB&P verloopt volgens planning. Dat betekent dat vrijwel alle maatregelen van het project eind 2022 geïmplementeerd zullen zijn. Het verbeterde schoningsscript wordt in oktober getest en in december uitgerold. Inmiddels is het ook mogelijk om gebruikers van gemeenten op regionaal niveau te autoriseren. Hierdoor heeft nog slechts een beperkt aantal gemeentelijke gebruikers toegang tot de gegevens in Sonar. Wanneer gemeenten voor hun uitvoeringstaken gegevens nodig hebben die ze voorheen via Sonar kregen, moeten ze nu een verzoek tot gegevenslevering indienen. Verder maken we nu gebruik van een Information Security Management System (ISMS), waarmee we voor de middellange termijn verbetermaatregelen kunnen uitvoeren.
Huisvesting
Sinds maart 2020 werken vanwege de coronacrisis de meeste UWV‑medewerkers thuis. Het jaar 2022 is een proefjaar voor hybride werken – het deels thuis en deels op kantoor werken. Het aantal medewerkers (inclusief flexkrachten en externen) is in de eerste acht maanden van 2022 opnieuw iets toegenomen, van 22.846 per eind 2021 tot 22.866 per eind augustus 2022. We hebben eind juni de uitgangspunten van de nieuwe huisvestingsstrategie vastgesteld op grond waarvan we het Meerjarenhuisvestingsplan 2023–2027 herijken.
Tabel Huisvesting
Eind augustus 2022 | Eind 2021 | |
Aantal panden in portefeuille | 68 | 69 |
Aantal vierkante meters | 363.100 | 358.700 |
In de tweede vier maanden van 2022 zijn geen huurovereenkomsten afgesloten of beëindigd.