UWV bevindt zich niet op een eiland. We werken op allerlei gebieden intensief samen met partners in de SUWI‑keten en in het sociale domein.
Samenwerking in de arbeidsmarktregio’s
Sinds 2021 werken gemeenten, sociale partners en UWV in de regionale mobiliteitsteams nauw samen met uitzendbureaus, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), onderwijsorganisaties, Werkgeversservicepunten en Leerwerkloketten. We koesteren de ambitie om deze dienstverlening te continueren en te verbreden in regionale Werkcentra waar we álle werkzoekenden, werknemers en werkgevers laagdrempelig over de volle breedte dienstverlening kunnen bieden. In een Werkcentrum werken UWV en gemeenten onder één dak samen met meerdere partners. Bij voorkeur met regionale Werkgeversservicepunten, Leerwerkloketten, onderwijsinstellingen, sociale partners en eventueel ook private partijen. Voor meer informatie zie paragraaf Preventieve werkzoekendendienstverlening, onder het kopje Samenwerking in de arbeidsmarktregio’s. We verstrekken maandelijks aan de Werkgeversservicepunten en de regionale mobiliteitsteams arbeidsmarktinformatie, informatie over aanstaande ontslagen, verleende ontslagvergunningen en aanvragen voor werkvergunningen.
Samenwerking arbeidsmarkt-onderwijs landelijk
In het kader van de crisisdienstverlening hebben UWV en SBB in 2021 samen een skillsdashboard ontwikkeld dat steeds verder wordt uitgebreid (zie de introtekst van paragraaf Preventieve werkzoekendendienstverlening). Het dashboard ondersteunt arbeidsmarktprofessionals bij het matchen van werkzoekende en werkgever en is gebaseerd op een eerste versie van de skillsontologie CompetentNL, die UWV ontwikkelt samen met SBB, CBS en TNO. In opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hebben we de vervolgopdracht gekregen om samen CompetentNL verder te ontwikkelen als publieke en nationale skillstaal voor Nederland, waarbij ten minste een koppeling wordt gelegd tussen skills en de kwalificatiestructuur van de diverse mbo‑opleidingen. Vanuit het Nationaal Groeifonds is voor deze ontwikkeling voorwaardelijk financiering toegekend. We werken momenteel aan een gezamenlijk programmaplan.
Uitwisseling van beschikbare gegevens
De loonaangifteketen is de financiële en gegevensaorta van Nederland. Door hergebruik van geregistreerde gegevens bespaart de overheid op uitvoeringskosten, worden de administratieve lasten voor werkgevers verlaagd en ondervinden burgers meer zogenaamd burgergemak. UWV, de Belastingdienst en het CBS willen de loonaangifteketen van Nederland steeds robuuster maken. Dit betekent enerzijds het vergroten van het aanpassingsvermogen van de loonaangifteketen voor toekomstige ontwikkelingen en anderzijds het maximaliseren van het meervoudig gebruik van de gegevens uit de loonaangifteketen. Er zijn twee belangrijke speerpunten. Ten eerste versneld digitaal terugkoppelen, waardoor werkgevers eerder worden gewezen op verkeerde gegevens in hun aangifte. Doordat deze gegevens dan ook sneller worden hersteld, verbetert de kwaliteit van de gegevens in onze polisadministratie. Hierdoor neemt ook de kwaliteit toe van de UWV‑leveringen aan gegevensafnemers en verbetert de dienstverlening van deze afnemers. Het tweede speerpunt is om onder andere pensioenfondsen op de loonaangifteketen aan te sluiten, waardoor deze niet langer apart gegevens van werknemers bij hun werkgevers hoeven op te vragen. Dit betekent administratieve lastenverlichting voor de werkgever en lagere uitvoeringskosten voor de pensioenfondsen.
Verder werken we met gemeenten samen om cliënten met schulden over te dragen naar gemeentelijke schuldhulpinstanties. We leveren hiervoor een aantal contactgegevens van de cliënt met schulden, als de cliënt dit wil (zie ook paragraaf Meer menselijke maat en maatwerk, onder het kopje Signaleren en doorverwijzen bij schulden).
Sociaal-medische beoordelingen
In het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) werken UWV, het Amsterdam UMC en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds 2005 samen om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de verzekeringsgeneeskunde te bevorderen en meer wetenschappelijke onderbouwing aan de verzekeringsgeneeskunde te geven. UWV staat garant voor de financiering van reeds gestarte promotietrajecten. UWV is ook kennispartner van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC). Het AKC wil een bijdrage leveren aan de professionaliteit van de arbeidsdeskundige en zo bijdragen aan het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie in Nederland.
Het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) is een expertisecentrum van Maastricht University dat in samenwerking met UWV is opgericht. CIAO faciliteert partijen die zich professioneel inzetten voor de bevordering van duurzame arbeidsparticipatie, in het bijzonder van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat heeft onder meer geresulteerd in de methodiek Inclusief herontwerp van werk (IHW). De doorontwikkelde versie IHW 2.0 brengt in kaart welke werkzaamheden zich lenen voor werkzoekenden die (nog) niet over de juiste kwalificaties beschikken om een bestaande functie in een organisatie uit te oefenen, maar wel ondersteunende werkzaamheden kunnen uitvoeren die bijdragen aan vermindering van de werkdruk in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Deze methodiek vormt de basis voor het bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie dat UWV kosteloos aanbiedt aan werkgevers die hun organisatie toegankelijk willen maken voor mensen met een arbeidsbeperking. CIAO is onder andere betrokken bij een door het Europees Sociaal Fonds gefinancierd project waarin wordt onderzocht of het meerwaarde heeft om Individuele plaatsing en steun (IPS)‑trajecten te combineren met IHW‑trajecten.
In februari is een onderzoeksconsortium, bestaande uit het Amsterdam UMC, de HAN University of Applied Sciences en het Universitair Medisch Centrum Groningen, gestart met de doorontwikkeling van het instrument Beschrijving arbeidsbelastbaarheid en re‑integratiemogelijkheden (BAR). Dit is een wetenschappelijk onderbouwd instrument om de samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen te verbeteren en zo de re‑integratie van zieke werknemers te bevorderen. UWV is nauw betrokken bij de doorontwikkeling, samen met de beroepsverenigingen van verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en bedrijfsartsen (NVVG, NVvA, NVAB) en de brancheorganisatie voor duurzaam werk (Kwaliteit op Maat).